Gyermekeimet már egészen korán érdekelni kezdte a gasztronómia világa. Ha jól emlékszem, egy éves szülinapjukra kaptak játék konyhai felszerelést, némi étkészletet és műanyag, illetve textil zöldségeket, gyümölcsöket. Azóta bővült a paletta egy süteménysütő-szettel és időnként a háztartási szemétből is kikerül egy-egy hasznosítható gasztrokellék. Ilyenformán a főzés elindult!
Eleinte a játékbabának, kismackónak főztek, megetették, megitatták, majd jöttek a “nagyban” való főzések, egymás, anya, illetve az egész család számára. A fő kedvencek ilyenkor a különféle levesek voltak (nem véletlenül). Később pedig a sütés is elkezdődött, főleg torta és palacsinta készült (szintén nem véletlenül).
Persze egyre többet sertepertéltek a konyhában is, érdeklődtek, hogy készülnek az ételek, mik a hozzávalók. Az “önállóan főzés” alapjait akkor tettük le, amikor még régen, mondjuk belekeverték a levesükbe a tejfölt, vagy összekeverték a tésztát és a szószt. Az áttörés tavaly karácsonykor következett be, amikor is segítettek mézeskalácsot sütni. Gyúrták a tésztát és szaggatták is a kis formákat. Aztán némi szünet következett.
Harmadik szülinapjuk után néhány nappal barátnőmék jöttek hozzánk, és a gyerekek rágták a fülemet egy kis édesség miatt. Gondoltam, összekötöm a kellemeset a hasznossal, így sikerült összehozni egy almás morzsasütit. Nagyon finom lett. A gyerekeknek nagy élmény volt, hogy “igazi” sütit készíthetnek és büszkék is voltak a remekművükre. A sütési kedv nem hagyott alább, így a következő alkotás egy bizonyos olvasmányélmény hatására elkészített mákos süti volt. Természetesen kevert süteményről van szó, a receptje nagyon egyszerű, valahol az interneten találtam, kihagytam belőle 1-2 dolgot, de így is finom lett. Több családtagnak is volt szerencséje megkóstolni, kb. 5-6 fő tesztelte, mindenkinek ízlett.
MÁKOS SÜTI: 1 csésze liszt, 1 csésze cukor, 1 csésze darált mák, 1 teáskanál sütőpor, 1 csésze tej, 1 tojás, 50 ml olaj. Kb. 180 fokon vagy egy órát sütöttem (légkeveréses).
A mákos süti óta még a pudingkészítést próbáltuk ki, és azt mondhatom, ebben is ügyesek voltak. Ahogy gyakoroltunk, ők fejlődtek is, hiszen míg az almás morzsasütinél még kicsit unatkoztak is meg ki is keverték a tésztát, illetve ettek is a nyers tésztából, addig a mákos sütinél már sokkal fegyelmezettebben dolgoztak. Ezt már csak a puding esetében sikerült felülmúlni. Érdemes próbálkozni tehát.
A főzőcske mellett egyébként nem sokkal kevésbé népszerű játék körükben a boltba és piacra járás, és újabban a kistesónak is főznek (persze csak játékból): répa-krumplit és sütőtököt. Mert tudják, hogy azt szereti.
Forrás: www.homelove.hu
Szupi, én a hugaimmal főztem-sütöttem mindig, remek program volt, amikor az egész család részt vett az ebéd elkészítésében. http://www.ujsagomat.hu/penny-market