Nő Feleség Anya Blog

Kenyerek, kelt tészták készítése otthon

Újabb vendégposztot olvashattok, ezúttal Andi, a Culin’art blog írója tollából.

A téma igen érdekes és a poszt pedig igen részletes leírásokat tartalmaz, melyek alapján bárki elkezdheti otthon a kelt tészták, kenyerek készítését! Nekem nagyon megjött a kedvem hozzá!

Kenyerek, kelt tészták készítése otthon

Amikor Éva megkeresett, hogy írnék-e vendégposztot az oldalára, akkor rögtön tudtam, hogy a kelt tésztákról kell, írjak. Hiszen aki egy kicsit is ismer, tudja, hogy a kelt tésztás finomságok, a házilag sütött, még meleg kenyerek a kedvenceim. Sosem tudnék róluk lemondani! 🙂

Sokan azt gondolják, nagy ördöngösség a kelt tészta elkészítése, mert huh az élesztő felfuttatása az bonyolult, meg én nem merem, nem fog menni, és társai – barátaimtól is hallottam ilyet már…:) De igyekszem őket is meggyőzni róla, hogy ez nem nehéz! 2 kulcsa van csak. Erre ha valaki figyel, akkor nem lehet elrontani. A hozzávalók. A tej (vagy kenyér készítéskor olykor víz/kefir) langyos legyen – ne forró, ne hideg, hanem langyos,„kézmeleg”. 🙂 Fontos, hogy az élesztő jó minőségű legyen, és minél frissebb. Tehát az élesztő felfuttatása az alap a kelt tésztákhoz. De hogy is?

Élesztő felfuttatása =>

Még egy dologra kell figyelni, mégpedig a tészta kelesztésére. Amikor kelesztjük, akkor tényleg legyen meleg és szélcsendes helyen. És bírjuk ki, hogy nem nézegetjük, akkor se ha épp nem átlátszó az edény vagy letakartuk konyha ruhával, mert ettől összeesik. (legjobb amúgy, ha van légmentesen záródó kelesztő tálunk. Ha nincs akkor konyharuhával (akár kettővel is) jól takarjuk le, zárjuk le.

Ezután már „sima liba”. 🙂 Legyünk bátrak, álljunk neki kelt tésztákat sütni! Nem mondom, hogy a szalagos fánkkal vagy a rétesekkel kezdjünk, de odáig is el lehet jutni. Vannak nagyon egyszerű kelt tészták, sőt, kenyerek is. Szóval igenis álljunk neki! Nézzünk most 2-2 példát édes – sós kelt tésztára és kenyér félére.

Kelt fahéjas csiga

culinart_fahejas_csiga

Nekem nagyon nagy kedvencem, mert imádom a fahéjas dolgokat. 🙂 A tésztával sem kell túl sokat foglalkozni, inkább csak kivárni kell tudni, míg megkel a tészta, majd megkelnek a kis csigák is, és mehet a sütőbe. Ebben az a nagyon jó, hogy nem egyesével kell formázgatni.

Fonott kakaós kalács

culinart_fonott_kakaos_kalacs

Nálunk ez családi kedvenc, „nyam-nyam” kalács néven fut. 🙂 Ezt sem kell agyon dagasztani. Inkább csak azzal megy el kis idő, hogy a 6 gombócot kinyújtjuk, megkenjük a kakaós masszával, feltekerjük, majd 3-3-at összetekerünk, de ez sem bonyolult. Noh és az a ropogós burok, belül meg a pihe-puha kakaós töltelék, hát bőven megér ennyi időtöltést!:)

Réteges sós kifli

culinart_reteges_sos_kifli

Isteni finom. 🙂 Ez már picit időtöltős, pepecselős, hogy 3 réteget összeragasszunk, majd 16-oljuk, majd kifliket formázunk belőle, de ahogy kisült, az ember már el is felejti, hogy mennyi időt is kellett vele foglalkozni… 🙂 A sajttól ropogósra sül a teteje, a rétegek közötti sós vajas krémtől pedig nagyon lágy a tészta. Anyukámnak nagy kedvence 🙂 Ha megkérdezem, mit süssek, biztosan ezt mondja… 🙂

Krumplis pogácsa

culinart_kesz_pogacsak

Nagymamám receptje, nagy családi kedvenc! 🙂 Minden disznóvágáson, és ezen kívül is évente 2-3x biztosan készül, ha apukámnak vagy keresztapámnak ünnepeljük valamijét, akkor kérniük sem kell, ez biztosan készül! Ők majdhogynem feketére sütve szeretik, és nagy mennyiségben is eszik, így jópár tepsit mindig „túlsütök”. 🙂 De azért készülnek „normálisan” sültek is a többieknek. Jah, és ha már nagy családnak sütöm (15-20 fő), akkor alsóhangon 4x adaggal, jó 2 kiló krumpli főzésével indul… 😀

Olívás-túrós bagett

culinart_olivas_turos_bagett

A túrót nagyon-nagyon szeretem, mint hozzávalót, így amikor ezt a receptet felfedeztem, napokon belül (sok más korábban kinézett recept elé befurakodva) már sütöttem is ezt a bagettet. 🙂 A bagettet amúgy is nagyon szeretem, mert csak 2 rudat kell formázni, és több a ropogós héja, mintha 1 kenyér készülne, de mégsem kell vele annyit pepecselni, mintha kis bucikat, zsemléket formázna az ember. Ez a bagett a túrótól napokig friss marad (már ha marad), a héja mégis jó ropogós, az olíva pedig nagyon különlegessé teszi. 🙂

Gyökérkenyér

culinart_gyokerkenyer_felvagva

Nagyon szeretem a gyökérkenyeret, mert ha lehet még ropogósabb a kérge, mint a többinek. Ráadásul ezt igazán nevezhetnénk a lusta asszony kenyerének is. Ha valaki sose sütött még kenyeret, de még kelt tésztát se, az is bátran álljon neki! Ezt épp csak össze kell keverni, fél napot magára hagyni pihenni (de nem nyitogatni, nézegetni a tésztát 🙂 ), aztán kicsit megtekergetni, tepsibe rakni, és már lehet is sütni. És tényleg ilyen egyszerű! 🙂

Még sok-sok ilyen és hasonló receptem van, sok-sok kelt tésztás, de nem csak ilyenek. Van minden féle. Itt találtok még kelt tészták sütiket és kenyereket =>

Készítsetek házilag kenyeret és kelt tésztát, mert nemcsak főzni, sütni is nagyon jó! 😉

Andi, a Culin’Art blog írója

Ha meglátogatjátok az oldalt, most részt tudtok venni egy nagyon érdekes játékon is, amely a blog fél éves születésnapja alkalmából indult!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!