Nő Feleség Anya Blog

Görög salátánk története

A salátákat már régóta nagyon szeretem. Még a régi szép időkben mindig majonézzel készítettem, mert az volt a kedvencem. Aztán, egy idő után persze ráuntam az ízére, és valahogy nehéznek is kezdtem érezni a majonézes salátákat. Amikor felfedeztem konyhám számára az olívaolajat, minden megváltozott. Új alapanyagok, új ízek törtek be az életembe, és azóta ennél maradtam, nem tértem már vissza a majonézhez.

Ily módon készült el az első görög saláta, ami nagy kedvencünkké vált. Bár nem is egészen volt “görög”, mert nem volt benne olívabogyó. 🙂 De ez senkit nem zavar. A gyerekek is szerették, csak aztán valahogy erre is ráuntunk. Az általam készített görög saláta jelenlegi receptje egy véletlen folytán alakult ki (és alakult át).

Történt egyszer, hogy férjemmel “kimenőt kaptunk”, és úgy döntöttünk, hogy egy hangulatos étteremben fogjuk múlatni az időt. Mi sem jobb egy késői vacsoránál, egy olyan helyen, ahol különleges a terem díszítése, nincsenek sokan, és még jól is főznek… Ily módon találkoztam egy újabb görög salátával, immár olívaolaj nélkülivel.

A trükkje az egésznek az, hogy olívaolaj helyett citromdarabokat teszünk a zöldségek közé. Én most már egy ideje mindig így készítem el.

Nézzük a hozzávalókat. A görög salátában az a jó, hogy az összetevőket nagyjából szabadon lehet választani, persze nem jöhet szóba bármi, de nem gond, ha nincs benne például lilahagyma, vagy épp olívabogyó. Ha meg úgy jön ki a lépés, még paprikát is tehetünk hozzá. Én szoktam.

A wikipédia szerint a görög saláta hozzávalói: paradicsom, uborka, lilahagyma, fekete olívabogyó, feta sajt, esetleg paprika. Ami kötelező ezek közül (szerintem): paradicsom, uborka, és természetesen a feta sajt. Én a lilahagymát a gyerekek miatt szoktam kihagyni, az olívabogyót pedig azért, mert nem szeretjük.

Elkészítése: összevágjuk a zöldségeket, egy tálba tesszük, összekeverjük, megszórjuk bazsalikommal és/vagy oregánóval, ismét összekeverjük, majd egy citromot darabokra vágunk és rászórjuk. Ez után mindet újra összekeverjük, és a hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjenek benne az ízek. A citromokat persze nem muszáj megenni, csak lehet. Érdemes egyébként a zöldségeket viszonylag nagyobbra vágni. Nem tudom, miért, de valahol olvastam, hogy így kell. Szerintem ez a saláta látványát teszi kívánatosabbá.

Nálunk mindenki nagyon szereti ezt a salátát, még a gyerekek is, kisfiam az uborkát, a paprikát és a sajtot szereti belőle, kislányom pedig az uborkát és a paradicsomot. Nem mellékesen nagyon szépen néz ki, ami nagy előny, ha arról van szó, hogy gyerekeknek szeretnénk adni belőle. Ők ugyanis a gusztusosan kinéző ételeket sokkal inkább megeszik, mint a nem gusztusosan kinézőeket (pl. főzelékek, spenót, lecsó…).

Íme:

gorog_saláta

A kép saját készítésű. Nő Feleség Anya Blog.

Ti hogy készítitek a görög salátát, vagy ahhoz hasonlót?

Ha tetszik a blog, csatlakozz a facebook-oldalamhoz ITT. Vegyél részt a heti szavazáson is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!